02 January 2014

Review Novel: Kau Aku Kita

Assalamulaikum.. 

Sinopsis Kau Aku Kita:


“Kau silaplah, bro... jangan nak perasan. Iman Firdaus tu, aku, bukan kau. Ke kau pun nama Iman Firdaus juga?”

Itulah permulaan dua Iman Firdaus. Seorang lelaki, seorang perempuan. Dua nama yang sama, manusia yang berbeza, boleh ke mereka hidup bersama? Tapi itulah yang jadi. Iman Firdaus aka Iman Aus, pelakon yang terkenal dan ada nama, tapi tak pula dikenali atau digilai Iman Firdaus aka Iman. Sebabnya mudah—rumah dia tak ada TV untuk dia kenal Iman Aus.

Tapi, Iman Aus si pelakon kegilaan ramai itu tiba-tiba buat idea gila dengan mengajak Iman kahwin.

Kahwin! Dah Iman terkejut, tambah terkejut pula Iman apabila Aus sanggup ‘berkahwin’ sama dengan lima adik lelakinya: Iman Adrian, Iman Fazril, Iman Haris, Iman Razif dan Iman Asri.

Lalu, bermulalah kisah dua Iman Firdaus, satu suami, satu isteri, hidup sebumbung dan bersama sebagai pasangan dalam dunia lakonan nyata. Sebab, Aus hendakkan isteri kerana daddy Aus nak dia kahwin manakala Iman berkahwin dengan Aus sebab Aus janji akan senangkan hidup adik-adiknya. Jadi, perkahwinan yang bermula dengan agenda yang sebab begini, akankah kekal untuk selamanya? Tambah bila ada syarat begini:

“Kalau aku dah jatuh cinta dengan kau, aku takkan ceraikan kau. Macam tu juga sebaliknya. Aku takkan lepaskan kau, kalau kau dah jatuh cinta dengan aku. Tapi kau janganlah melebih nak goda aku pula.”

Jadi, dua nama yang sama, manusia yang berbeza, boleh ke mereka hidup bersama? Dua Iman Firdaus ini, agaknya bolehkah hidup bersama?Review dari aku:

Mula-ii bace novel konfius jugak sebab ade dua Iman. Tapi lama-ii dah okay. Cerite ni memang best. Iman seorang yang ganas dan Aus pulak pelakon. Bace novel ni memang banyak gelak sebab Iman betul-ii brutal lah. Selamba je tendang , tampar laki dia. Yang si Aus pulak pelik bila tidur lewat tengah malam. Dulunya Iman ni kena bayar hutang sebab arwah ibubapa ada buat pinjaman. Aus tolong Iman dengan bayar hutang and then diaorang pun kahwin. Macam-ii yang berlaku sepanjang Iman dan Aus kahwin. The end cerite ni memuaskan. Apa tunggu lagi. Belilah novel ni.