22 December 2013

Review Novel: Cinta Kontrak

Assalamualaikum.. Novel ni dah lama aku beli cuma baru sekarang nak wat review.. Jom scroll bwh utk baca lebih lanjuttt....

Sinopsis Cinta Kontrak:

"Oi cicak kobeng! Ayat aku tu! Yang kau sibuk-sibuk ciplak buat harta sendiri pulak apahal? Ayat aku tu milik aku secara rasmi tau tak!" Aku semburkan ayat-ayatku dihadapan wajahnya.

Nur Alia Airysha, seorang gadis yang datang dari kampung ke Kuala Lumpur dengan niat untuk mengumpul duit demi keluarga dan membiayai kos pembelajarannya. Dengan bantuan sahabat Alongnya, Kak Yati, Airysha bekerja di sebuah butik terkemuka yang dimiliki oleh Datin Aleeya.

Muhammad Danial Franz, seorang pemuda kacukan Perancis yang berkelulusan dari luar negara kembali ke Malaysia dan bekerja di bawah daddynya, Dato’ Eddy disebuah syarikat besar.

Takdir menemukan Airysha yang brutal dengan Danial yang ego di butik mommy Danial, Datin Aleeya! Danial cuba mendapatkan Airysha tanpa merendahkan egonya. Danial membawa Airysha untuk bertemu orang tuanya untuk dikahwinkan. Tetapi perkahwinan ini bersyarat! Kontrak yang direka Danial dipandang remeh oleh Airysha.
Disaat akad nikah hampir tiba, Airysha menyusun strategi untuk lari!, Airysha mengambil keputusan untuk membatalkan kontrak tersebut. Lantas sekeping kertas yang tertera kontraknya, dibuang. Apa yang bakal terjadi seterusnya? Adakah perkahwinan masih diteruskan? Bagaimana kehidupan Airysha selepas ini? Adakah masih terkurung disangkar yang disaluti emas? Bahagiakah dia? Bagaimana pula penerimaan Danial terhadap perangai brutal Airysha? Bila senduk bertemu kuali, bila api bertemu sumbu bom, apa yang akan terjadi?

"Kontrak! Kontrak! Kontrak! Tu je yang kau tau nak sebut? Yela! Yela! Aku yang buang. Aku tak puas hati dengan syarat-syarat dia. Ada ke aku sebagai seorang perempuan, kena tido atas sofa? Kau ni manusia takde hati, takde perut!" selorohku. Dalam masa yang sama, aku cuba melepaskan diri daripada rangkulannya. Danial mendengus perlahan.


Review dari aku:

Novel ni memang best... Walaupn jenis novel ni sama macam sesetangah novel lain kahwin paksalah, diatur oleh family masin-masing, tapi bayangkan Airysha yang jenis brutal tinggal sebumbung dengan Danial yang ego. Mula-mula baca lepas Danial dengan Airysha dah kahwin, geram jugaklah sebab ego Danial tinggi macam KLCC.  Tapi yang bestnyee bila dyeorang dah pindah, Danial buat perangai manja dan kebudak-budakkan. Airysha jenuh nak layan perangai pelik suami dia tu. Setiap perkahwinan mesti ada dugaan kan? Macam tu jugak bila bekas awek Danial datang nak kahwin dengan Danial walaupun jadi isteri kedua. Nak tau Danial jadi kahwin ke tak? Kenalah beli..